10. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

İç Kuvvetler

Yerin içinde mantodaki konveksiyon akımlarından gelen tüm tektonik hareketlere iç kuvvet denir.

  • Yeryüzü her yerde farklı özellikteki şekillerden oluşmaktadır. Bazı yerlerde sıradağlar, bazı yerlerde ise tek volkanik dağlar görülür. Farklı yükseklikte geniş düzlükler bulunduğu gibi bazı yerler çukurlardan oluşmaktadır. Yer kabuğunun yüzeyini oluşturan bu şekillerin tamamına yer şekilleri denir. Yer şekilleri iç ve dış kuvvetlerin etkileşimi sonucunda oluşmaktadır.
  • Kaynağını yerin iç kısımlarından alan kuvvetlere iç kuvvetler denir. İç kuvvetleri oluşturan olaylar, mantodaki konveksiyonel akımlardan doğmaktadır.
  • Dünya’nın iç kısmının yüksek sıcaklıkta olması ve mantodaki konveksiyonel akımlara bağlı olarak yer kabuğunun hareket hâlinde olduğunu biliyoruz. Bu hareketler bazen geniş alanlarda etkili olurken bazen de dar bir alanda etkili olmaktadır. Örneğin Avrupa Kıtası’nın güneyi boyunca uzanan Alp sıradağları ile Asya’nın güneyinde uzanan Himalaya Dağları aynı iç kuvvetlerin etkisiyle oluşmuştur. Okyanus ve deniz tabanlarında meydana gelen deprem ve volkanik patlama sonucunda oluşan Tsunami dalgaları da jeolojik kökenlidir.

İç kuvvetler beş grupta incelenir. Aşağıdaki linklerden konu özetlerine ulaşabilirsiniz:

  1. Orojenez
  2. Epirojenez
  3. Volkanizma
  4. Depremler
  5. Faylanma

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir