10. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

Epirojenez (Kıta Oluşumu)

Kara ve denizlerde düşey doğrultudaki alçalma yükselme hareketlerine epirojenez denir. Başka bir ifade ile, yer kabuğunun geniş alanlı yaylanma hareketleridir.

  • Farklı yoğunluktaki yer kabuğu parçaları manto üzerinde dengeli bir biçimde dururlar. Bu olaya izostazi, dengeye ise izostatik denge denir. Herhangi bir yerde epirojenez olayının olabilmesi için, izostatik dengenin bozulması gereklidir.
  • İzostatik dengeyi bozan yukarıdaki olaylar sonucu karalar hafiflemekte ve yükselmektedir. Karalar yükselince deniz seviyesi gerilemekte, deniz altındaki alanlar kara haline gelmektedir. Bu şekilde, deniz seviyesinin alçalması olayına regresyon denir. Kıyıda oluşan basamaklara ise seki ya da taraça denir.
EPİROJENİK KITASAL YÜKSELME SONUCU DENİZ GERİLEMESİ İLE REGRESYON OLAYI MEYDANA GELİR.
  • Karalardaki, lâvlar, birikmeler, buzullaşma, vb. olaylar sonucunda da karaların yükü artmakta ve ağırlaşarak ya da iç kuvvetlerin etkisiyle çökmektedir.
  • Bu alçalma sonucunda denizler karalara doğru ilerlemekte ve kara parçaları sular altında kalmaktadır. Bu şekilde, deniz seviyesinin yükselmesi olayına da transgresyon adı verilir.
EPİROJENİK OLARAK KITASAL ÇÖKME SONUCU DENİZLERİN İLERLEMESİ VE KARALARIN SULAR ALTINDA KALMASI SONUCU TRANSGRESYON OLUŞUR.
  • Epirojenik hareketlere örnek olarak, İskandinav Yarımadası ve Kanada verilebilir. Buzul çağında buralarda 1 – 2 km kalınlığında bir buz tabakası vardı. Sonradan buzullar eriyince, karaların üzerindeki yük azaldı ve magmaya doğru gömülen bu kara parçaları tekrar yükselmeye başladı. Bu yükselme, günümüzde de yavaş yavaş devam etmektedir. Son yüz yılda İskandinav yarımadasının 50 cm kadar yükseldiği tespit edilmiştir.
  • Epirojenik hareketler, Türkiye’de de olmaktadır. Anadolu milyonlarca yıldır yükselmekte, buna karşılık Karadeniz ve Doğu Akdeniz havzaları çökmektedir. Buna bağlı olarak, Çukurova Havzası ile Ergene Ovası hızlı bir çökme içine girmişler ve tortulanma alanı olmuşlardır. 3. jeolojik zamanda, boğazlarımızın ve denizlerimizin oluşumu da epirojenik çökme sonucunda meydana gelmiştir.
  • Epirojenez sonucu kıtasal yükselmeler olabilir. Bir akarsu yatağında adeta canlanıp derine doğru yatağını aşındırır. Vadi yamaçlarında basamaklar oluşur. Bu oluşumlara taraça yani seki adı verilir. Bu oluşumlar deniz kıyılarında da kendini gösterir. Taraçaların oluşumunda iç kuvvetlerden epirojenez, dış kuvvetlerden akarsuların aşındırma ve biriktirme faaliyetleri birlikte etkili olmuştur diyebiliriz.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir