10. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

Türkiye’nin Yer Altı Suları

Yer altı suları yeryüzündeki suların çatlaklardan ve zayıf yerlerden yerin altına inerek orada birikmesi sonucunda  oluşur. Bu suların biriktiği geçirimsiz tabakalara akifer adı verilmektedir.

Alüvyal alanlar, karstik yöreler ve kum, çakıl gibi geçirgen malzemeden oluşmuş alanlar yer altı suyu bakımından zengin yerlerdir.

Ülkemiz genç bir arazi ve kırıklı alanlara sahip olduğundan sıcak su kaynakları bakımından oldukça zengindir.

Fay kaynağı olarak bilinen sıcak yer altı suları, yerin derinliklerinde magma tarafından ısıtılması sonucunda oluşurlar. Mineral bakımından zengindirler. Fay hatları ve kırıklı alanların dağılışı ile paralellik gösterirler.

Fay kaynakları, mevsimlik sıcaklık değişiminden çok fazla etkilenmez. Derinlerden geldikleri için sıcak ve eriyik madde bakımından zengin sulardır. Bu yüzden şifa olarak sağlık turizmi ve kaplıcalarda kullanılırlar. Ayrıca jeotermal enerji üretimi, seraların ve evlerin ısıtılmasından da kullanılırlar.

Türkiye atmosferik kökenli soğuk yer altı su kaynakları bakımından zengindir. Bu kaynaklar kar ve yağmur sularıyla, akarsu ve göllerle  beslenirler.

Artezyenler insan müdahalesi ve sondaj kuyularıyla yeryüzüne çıkarılan soğuk ve basınçlı yer altı su kaynaklarıdır. Ülkemizde Trakya, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki senklinal ovalarında yaygındır. Daha çok tarımsal sulamada kullanılırlar.

Voklüz de denilen karstik kaynaklar, Akdeniz Bölgesi’nde sıkça görülür. Soğuk ve bol miktarda kireç içeren sulardır.

Doğu Anadolu’daki dağlık ve engebeli arazilerde vadi tabanlarından ve yamaçlardan çıkan soğuk su kaynakları da vardır. Bu kaynaklara halk arasında pınar, öz, göze vb isimler de verilir.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir