10. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

Fırtına ve Kasırga

Rüzgarların estiği yüzeye uyguladığı kuvvet, rüzgârın şiddetine bağlıdır. Beaufort (Bofor) göstergesine göre rüzgârlar sakin, esinti, hafif, tatlı, orta, sert, kuvvetli, fırtınamsı, fırtına, kuvvetli fırtına, tam fırtına, çok şiddetli
fırtına ve kasırga olarak nitelendirilmektedir. Bu göstergeye göre 1 ile 33 arasındaki rüzgârlar büyük yıkımlara neden olmaz.

Çok şiddetli fırtınaların saatteki hızı 103 ile 117 km arasındadır. Bu tür rüzgârlar, büyük ölçekli yıkımlara neden olur, denizdeki dalgaların boyu 11 ile 16 metre arasında değişir.

Fırtına, denizlerde ulaşımı engellediği gibi bazen gemilerin batmasına ya da karaya oturmasına neden olabilmektedir.

Kış döneminde meydana gelen fırtına, kar örtüsünü sürükleyerek belirli alanlarda toplanmasına ve çığ olaylarına neden olabilmektedir. Bu durumda ulaşım olumsuz etkilenebilmektedir.

Fırtına, bazen ağaçları köklerinden söker bazen de dalları birbirine sürterek orman yangınlarına neden olur.


Fırtına, bazen evlerin çatısını uçurmakta, araçları devirmekte, bazı maddeleri uçurarak canlı ve cansız varlıklara çarpmaktadır. Bunun sonucunda can ve mal kayıpları meydana gelmektedir.

Tropikal kuşaktaki okyanuslarda kendi etrafında dönerek çok şiddetli esen rüzgârlara tropikal siklon adı
verilmektedir.

Kasırgaların saatteki hızı ise 118 km’yi geçmektedir. Buna göre rüzgârın estiği yüzeye uyguladığı kuvvet bazen büyük yıkımlara neden olabilmektedir. Kasırgalar, büyük ölçekli can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir