9. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

Türkiye’de Yerleşmelerin Dağılışı

Anadolu, yeryüzündeki ilk yerleşmelerin kurulduğu alanlardandır. Su, verimli topraklar, elverişli iklim koşulları ve savunmaya elverişli olması bu alanların yerleşim birimi olarak kullanılmasının başlıca nedenleridir.

Antalya ili sınırları içinde yer alan Karain, Beldibi ve Öküzini mağaraları ile İstanbul’da yer alan Yarımburgaz, ilk yerleşim yeri olarak kullanılan mağaralardandır.

Çatalhöyük, Konya yakınlarında yer almaktadır. Bir akarsu yakınında kurulmuş olan bu neolitik dönem yerleşim biriminin tarihi MÖ 7400 yıllarına dayanmaktadır.

Çorum yakınlarında yer alan Alacahöyük’te yapılan kazılar, buradaki yerleşmelerin Neolitik Dönem’in ilk aşamalarında başladığını ve günümüzden yaklaşık 9000 yıl önce bu alanda yerleşildiğini ortaya koymaktadır.

Şanlıurfa yakınlarında yer alan Göbeklitepe’de yapılan kazılarda ise hem dünya tarihine yeni bir ışık tutmuş hem de ülkemizdeki yerleşmelerin tarihini 12.000 yıl öncesine götürmüştür. Burada bulunan tapınakların şimdiye kadar yeryüzünde bilinen en eski tapınaklar olduğu ortaya konulmuştur.


Ülkemizde yerleşmenin dağılışını etkileyen etmenler, doğal ve beşerî etmenler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır:

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir