10. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

Dış Kuvvetler

Yeryüzünün şekillenmesinde etkili olan dış kuvvetler, suların buharlaşması, yağışların gerçekleşmesi, akarsuların oluşması, rüzgârın meydana gelmesi, buzulların oluşması ve hareket etmesi, güneş enerjisine bağlı olarak meydana gelmektedir. Bu nedenle su, buz ve rüzgâra dış kuvvetler denir.

Dış kuvvetlerin etkisi her bölgede aynı değildir. İklim koşullarına bağlı olarak dış kuvvetlerin etkinliği bölgeden bölgeye değişmektedir. Çöllerde rüzgâr, nemli yerlerde akarsular, yüksek enlemlerde ve dağların yüksek kesimlerinde buzullar yer şekillerini biçimlendiren başlıca kuvvetlerdir. Ayrıca günümüzde gelişen teknoloji ve sanayiye bağlı olarak insanlar da önemli bir dış kuvvet olmuş ve yer yüzeyini şekillendirmiştir.

GÜNEŞTEN GELEN GÜÇ: DIŞ KUVVETLER…

Dünya geneli göz önünde bulundurulduğunda akarsuların etki alanı diğer dış güçlere göre daha fazladır. Bu nedenle yeryüzünde en yaygın şekiller akarsuların oluşturduklarıdır. Yeryüzünün biçimlenmesi, iç ve dış kuvvetlerin etkileri sonucunda gerçekleşir. Dış kuvvetlerin, yer kabuğunun
ayrışmasıyla ortaya çıkan materyalleri taşımasına erozyon (aşınma) denir. Bu süreçte aşınan malzemeler yine dış kuvvetlerce taşınır ve belli bölgelerde biriktirilir. Erozyon sonucu çeşitli yer şekilleri meydana gelmektedir.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir