10. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

Türkiye’nin Ovaları

Ova, akarsuların taşıdığı alüvyonları biriktirmesiyle oluşan hafif eğimli düzlüklerdir. Ülkemizdeki ovaları, kıyı ve iç bölge ovaları olarak ikiye ayırabiliriz.

1.Kıyı Ovalarımız

Kıyı bölgelerimiz boyunca uzanan ovalar deniz seviyesine yakındır. Kıyı ovalarımızın büyük bir kısmı akarsu ağız kısmında oluşan delta ovaları ile kıyıya yakın taban (kaide) seviyesi ovasıdır.

2. İç Ovalarımız

Denizden uzak iç kesimlerde oluşan ovalarımızın büyük bir çoğunluğu fay hatları boyunca uzanan tektonik ovalardır. Kuzey Anadolu fay hattı boyunca Pasinler-Erzurum, Tercan-Erzincan, Niksar ve Erbaa-Tokat, Merzifon ve Suluova-Amasya, Tosya-Kastamonu, Bolu ve Düzce, Adapazarı ovası yer alır. Doğu Anadolu fay hattı boyunca Elbistan-Maraş, Malatya ve Elazığ, Karlıova-Bingöl, Malazgirt-Muş, Iğdır ovası yer alır. Batı Anadolu fay hattı çevresindeki Bakırçay, Gediz, Büyük ve Küçük Menderes ovaları da tektoniktir. Bu tektonik ovalarda deprem riski de yüksektir.

Karstik arazilerde oluşan polye ovaları daha çok Akdeniz Bölgesi‘nde yaygındır. Tefenni-Antalya, Acıpayam-Denizli, Kestel ve Korkuteli-Antalya, Elmalı-Antalya, Muğla ovası birer polyedir.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir