11. Sınıf CoğrafyaAYT Coğrafya

Türk Kültürü

Bir kültürün doğduğu yere veya çıkış bölgesine o kültürün kaynak alanı yani kültür ocağı denir. Buna göre, Türk kültürünün ocağı Orta Asya’dır. Türk kültürü, Orta Asya’da ortaya çıkmış ve hâlen oradaki topluluklar tarafından varlığını sürdürmektedir.

Orta Asya, karasal iklim koşullarının egemen olduğu bir bölgedir. Kuraklığın önemli bir sorun olduğu bu bölgede Türkler, daha çok hayvancılıkla geçinmiş ve göçebe yaşamışlardır. Bu nedenle çadır, at  ve koyun bu kültürün önemli maddi unsurlarıdır.

Orta Asya’da artan nüfus, kuraklık, hayvanlarına otlak bulmaya çalışma ve komşu topluluklarla yaşanan siyasi sorunlar, Türk göçlerinin başlıca nedenleridir.

Türklerin yayıldığı alanların başlıcaları; Doğu Sibirya, Hindistan, Kuzey Afrika, Anadolu ve Avrupa’dır.

Çok eski bir geçmişe sahip olan Türk kültürünün çevreye yayılması, daha çok göçlerle gerçekleşmiştir. Orta Asya’dan dünyanın dört bir yanına gerçekleşen göçler, aynı zamanda bu kültürün yayılmasını ve diğer kültürlerle etkileşimini sağlamıştır.

Dünyanın dört bir yanına yayılmış olan ve yeryüzündeki en eski kültürlerden biri olan Türk kültürü, birçok kültürden etkilenmiş ve bu kültürleri etkilemiştir. Ortaya çıktığı Orta Asya’nın karasal iklim koşullarında sürdürülen hayvancılık, Türk kültürünün birçok özelliğini etkilemiştir. Atın ve ata sporu olan ciritin Türk kültüründeki etkisi hâlen günümüzde de devam etmektedir.

Türklere özgü olan kilim dokumacılığı, koyun besiciliğine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Yerleşik yaşama geçince kendine özgü mimarisini oluşturan Türklerin simgelerinden bazıları ebru sanatı, lale ve kahvedir.

Türkler, gittikleri yerlerde kervansaraylar, köprüler, medreseler, camiler ve kuleler yapmışlardır. Örneğin Hindistan’da yer alan Tac Mahal, Bosna Hersek’te bulunan Mostar Köprüsü, Mısır’da yapılmış olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camisi, Özbekistan’da yer alan Şirdar Medresesi, Moğolistan’daki Orhun Yazıtları, dünyada Türk izlerinin bulunduğu yerlerin başlıcalarıdır.

Dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Türkler, yaşadıkları yerlerde birçok siyasi sorun yaşamışlardır. Bu konuda Türklerin birleşmesiyle ilgili çeşitli görüşler ileri sürülmüş, bu toplulukların dayanışması gerekliliği öne çıkarılmıştır.

Türk Kültürünün Genel Özellikleri:

  • Dünya’nın en eski kültürlerinden birisidir.
  • Türk kültürü hem göçebe, hem de yerleşik hayat tarzına ait özellikleri barındırır.
  • Tarım ve hayvancılık faaliyeti en önemli geçim kaynaklarıdır.
  • Orta Asya bozkır kültürü yaşamlarında etkilidir.
  • Birçok kültürü etkilemiş, aynı zamanda etkilenmiştir.
  • İnsan sevgisini, hoşgörüyü ve barışı çok önemseyen bir kültüre sahiptir.
  • Türkler, sırayla Göktürk, Uygur, Arap, Kiril ve Latin alfabelerini kullanmışlardır.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir