11. Sınıf CoğrafyaAYT Coğrafya

Küresel Çevre Sorunlarının Yayılma Süreci

Küresel boyutta çevre sorunlarının yayılma süreci, özellikle 1700’Iü yıllarda gerçekleşen Sanayi Devrimi’nden sonra teknolojik gelişmeye bağlı olarak doğal kaynaklar daha yoğun bir biçimde kullanılması ile hızlanmıştır.

İnsanlar, tarihin ilk dönemlerinden itibaren doğal kaynaklar kullanarak yaşamını sürdürmüştür ve bu doğal kaynakların türü ve kullanım miktarı sürekli değişmektedir.

Toplumların tarihsel süreç içerisindeki ihtiyaçlarında meydana gelen değişimler sulama kanallarının açılmasına, barajların yapılmasına, akarsu yataklarının değişmesine, enerji kaynakları ve madenlerin işletilmeye açılmasına neden olmuştur. Bu vb. faaliyetler sonucunda da çevrenin yapısı değişmiş ve ekolojik denge bozulmuştur.

Çevre Sorunlarının Küresel Boyutu

İnsan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan çevre kirliliği yerel ölçekli olduğu gibi etkilerine bağlı olarak küresel ölçekli de olabilir.

Örneğin; inşaat atıkları sınırlı bir alana zarar verdiği için yerel ölçeklidir. Buna karşılık su kaynaklarının kirlenmesi, hava kirliliğiyle beraber ozon tabakasındaki seyrelme, uzun süreli kuraklık ve orman yangınları, asit yağmurları, toprak kirliliği, erozyon, biyoçeşitlilikteki azalma, iklim değişiklikleri ve orman tahribi başlıca küresel etkiye sahip çevre sorunlarıdır.

Çevre  sorunlarının  küresel  ölçekte yayılması, fosil yakıtların, özellikle 1800’lü yıllarda petrolün kullanılmasıyla yaygınlaşmıştır. 1950’den sonra dünya genelinde kara yolu taşıtlarının artmasına bağlı olarak egzoz gazları önemli bir çevre sorunu hâline gelmiştir. Bu sorun, diğer hava kirleticileriyle birleşince dünya açısından önemli bir tehlike oluşturmuş ve bu sorunu çözmek için uluslararası anlaşmalar imzalanmıştır.

Sanayileşmeye bağlı  olarak  sürekli artan ham madde ihtiyacı ve artan nüfus, doğal kaynaklar üzerinde bir baskı oluşturmuştur.

Doğal kaynakların aşırı tüketilmesi ve bunların birçoğunun yenilenememesi, çevre sorunlarının küresel bir boyut kazanmasına neden olmuştur.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir