9. Sınıf CoğrafyaTYT Coğrafya

Yeryüzündeki Bölgeler

Yeryüzü, birbirinden farklı doğal ve beşeri özellikteki alanlardan oluşmaktadır. İşte gerek doğal gerek beşerî bakımdan farklı özellikteki bu alanların her birine bölge denir.

Bunlardan bir kısmı yer şekilleri, iklim, su kaynakları ve doğal bitki örtüsü bakımından kendi içinde benzer, diğer yerlerden farklı özellikler göstermektedir.

Bazı alanlar ise insanlar tarafından biçimlendirilmiştir. Bunlar tarım, madencilik, nüfus, yerleşme vb. özellikler bakımından farklı özellikteki alanlardır.

Bölgeler, şekilsel ve işlevsel olarak iki grupta sınıflandırılır.

Şekilsel bölgeler homojen bir yapıya sahipken işlevsel bölgeler heterojen yapıdadır.

Doğal bölgeleri aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz:

Beşeri bölgeler aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:

Ekonomik ve kültürel yönden yerel, ulusal ve küresel çapta diğer bölgelerle etkileşim gösteren bölgeler işlevsel (fonksiyonel) bölge olarak adlandırılır.

Mekânı amaca göre sınıflandırıp sınırlandırarak çeşitli bölge türleri ayırt edilebilir. Bunlardan biri de hizmetlerin insanlara ulaştırılması ve mekânsal organizasyonun etkili olması amacıyla oluşturulan, belirli bir merkezden yönetilen işlevsel bölgelerdir.

Dünya genelinde bazı alanlar ekonomi ve iletişimdeki gelişmeler sonucu kültürel, ekonomik ve politik bölgelerin merkezi konumuna dönüşmüştür. Diğer alanlar bu merkezlerin çevreleri konumundadır. Merkezler arasındaki etkileşimin artmasına bağlı olarak bölgelerin işlevsellikleri artabilir ya da azalabilir.


İşlevsel bölgeler, bir odak nokta etrafında gelişmiştir. Bu odak nokta çeşitli faaliyetlerin işleyişini kontrol eden ve düzenleyen adeta bir çekirdek merkez konumundadır. Bölgenin tamamı bu merkezin etkisi altındadır. İşlevsel bölgeleri şekilsel bölgelerden ayıran en önemli özellik de budur.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir