12. Sınıf CoğrafyaAYT Coğrafya

Konya Ovası Projesi (KOP)

Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerini içine alan KOP Bölgesi, tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan her dönemde, kültür tarihinin önemli bir merkezi olmuş ve çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Temelde bu proje kapsamında DSİ tarafından havza dışından Konya Ovası’na su getirilmesi projesine Konya Ovası Projeleri kısaca KOP denilmektedir. 1985 yılında Karaman’ın da ilçe olarak yer aldığı Konya ilinde DSİ’nin sulama yatırımlarına KOP adı verilmiştir.

Yapılan projede ana su kaynağı Beyşehir Gölü’dür. Buradan alınan su, isale hattı ve buna bağlı sulama kanalları ve taksim merkezleri ile Konya Ovası’na ulaştırılmıştır.

Mavi Tünel, 2015 yılı için Güneydoğu Anadolu Projesinin ardından Türkiye’nin ikinci en büyük sulama projesidir. KOP projesi Konya Ovasının su sorununu kalıcı olarak çözmeyi hedeflemektedir.

Bu proje Türkiye’nin kuruluşundan itibaren girişilen büyük kapsamlı projelerdendir. Mavi Tünel, KOP projesinin bir parçasıdır.

KOP, 1.100.000 hektar tarım arazisinin sulanacağı 14 adet sulama, 3 adet içme suyu ve 1 adet enerji projesi olmak üzere toplam 18 adet projeden oluşmaktadır.

KOP Amaçları:

  • Bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak,
  • Bölge halkının refah düzeyini yükseltmek,
  • Tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlayarak sanayi, ticaret, ulaşım ve enerji gibi sektörleri güçlendirmek,
  • Eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmak,
  • Yenilikçi bir yaklaşımla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek,
  • Bölgenin ekonomik ve sosyal kapasitesini güçlendirmek.

KOP sayesinde, bugüne kadar Akdeniz’e boşa akan 700 milyon metreküp su, Konya Ovası’na yönlendirilerek, ovanın su ihtiyacı önemli ölçüde karşılanmış olacaktır.

İlgili İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir